Az álmennyezet belsőépítészete, design, esztétikai funkció

Az álmennyezet funkcionális komplexitásáról nagyon nehéz leválasztani bármelyik részbeli összetevőjét, hogy alaposabban megszemlélhessük, elemezgessük. Ez a helyzet az álmennyezet esztétikai funkciójával, azaz a designnal is.

Design elemek álmennyezeteknél

Álmennyezetek esetében a design maga is egy összetett struktúra. A design fogalmába, megjelenésbe beleférnek az elképesztő formai változatok, a világítást rejtő fészkek, peremek görbületei, sokrétűsége, a mennyezeti szintkülönbségeket és építészeti hibákat, valamint a különféle technikai infrastruktúrákat és gépészeteket jótékonyan eltakaró, de önálló formai netán művészeti küldetéssel kialakított elképesztő álmennyezeti doboz és struktúra költemények. Ennek a látványnak része azonban maga a világítás is, annak formai, technikai megoldásai, a világítótestek elhelyezésének sűrűsége, egymástól való távolsága, a fények színei stb. Ugyancsak a design összetevője adott esetben egy mennyezeti klímaberendezés integrálása a látványba, vagy éppen egy projektor‑készülék álcázása egy álmennyezeti elemmel, vagy hangszórók esztétikus elhelyezése. Az álmennyezet egy komplex vizuális belsőépítészeti, lakberendezési terv fontos esztétikai összetevője, ahol előtérbe kerül látványalkotó szerepe. Különleges és egyedi vonalvezetésű formai megoldások lehetségesek, melyek mellékesen magukba foglalhatják az álmennyezetek összetett, komplex technikai funkcióit is.

Az álmennyezet rendszerint zárt, összefüggő struktúra, mely többnyire függesztett kivitelezésű, az egész alapterületet egységesen lefedve. Leginkább kazettás rendszerű, standard méretekkel, ahol a kazetta elemek anyagban, színben, faktúrában lehetnek nagyon változatosak, akár tömör felületű, vagy perforált, többféle raszterben rácsos.
Ehhez tartozhatnak még az új feszített, fólia álmennyezetek is.

Látványos álmennyezet szerelése

Álmennyezet design típusok

Nyitott struktúrák, hézagos, rácsos, sávos építés

Nagyon sokszor kívánatos vizuálisan csökkenteni a belmagasságot, mindemellett belátást engedve az álmennyezeti blokkok fölé a födém esetleg nagyon izgalmas és érdekes látható szerkezetébe. Előnye lehet, hogy a felette, mögötte lévő esetleges gépészet, egyéb infrastruktúra, bontás nélkül is hozzáférhető.

Vizuális terület, keretezés, sziget 

 • Egy formailag elkülönülő álmennyezettel, az adott építészeti térnek, közösségi vagy lakóhelyiségnek virtuálisan elkülöníthetjük, illetve hangsúlyozhatjuk egy másfajta funkciójú részét. Alacsony belmagasságoknál, kis szintkülönbségek esetén is hatásos a kialakítása. Nagyon alkalmasak rejtett világítások, süllyesztett spotok elhelyezésére. Általában gipszkartonból, úgynevezett dobozolással készül.
 • Keret-szerű íves, szögletes, lépcsőzetes, párkányzatos kialakítás, mely jó részt látszani engedi az eredeti födém egy jó részét, ahol a középpontban esetleg egy csillár függ. A gipszkarton itt is elsődleges felhasználású.

 Íves álmennyezet

 • Sziget-szerű kialakítás, mely az eredeti födém síkjától lefelé képez geometriai egységet, a legkülönfélébb formai kialakítással, akár egy térplasztika. A gipszkarton a legkézenfekvőbb építőanyag.

Szintkiegyenlítés

Felújítás vagy hozzáépítés során eltérő szerkezeti belmagasságok jöhetnek létre. Esztétikai szempontból kívánatos egy álmennyezettel való kiegyenlítés, kompenzálás. Lehet gipszkarton, vagy pontosan méretezett, függesztett kazettás ásványlapok struktúrája, de feszített fólia megoldás is.

Szintkiegyenlítés álmennyezettel

Álmennyezet, mint látványelem

Új design lehetőségek

A fejlődés és az új tulajdonságú anyagok keresése az álmennyezetek szakmai világában sem áll meg, időnként feltűnnek ötletes új megoldások. A sokféle formai kialakításra lehetőséget adó kézenfekvő gipszkarton formációk, szinte már banálisak. A különféle fém rácsszerkezetek és a paneles, kazettás megoldások is jól bejáratott normák szerint és változatosan szerelhetők.

Látványos álmennyezet

Lemez álmennyezet

De mi van, ha nem akarunk ekkora herce‑hurcát, hanem néhány nap alatt szeretnénk valami lélegzetelállítóan látványos, esetleg világítással is kombinált esztétikus álmennyezeti megoldást, ami szinte azonnal használatba vehető?

Feszített műanyag-fólia álmennyezet

Többek között ilyen esetben ajánlható a feszített fóliaplafon.
A helyiség nagyságától függetlenül sikeresen és esztétikusan alkalmazható akár egy kis lakóhelyiségben, vagy egy nagy üzemi étkezdében egyaránt. Nagyon könnyen, jobb esetben egy nap alatt felszerelhető, felfordulás, rendetlenség és hulladékok nélkül, és azonnal a végleges esztétikus felületet mutatja.
Ráadásul szín- és mérettartó, hosszútávon esztétikus, egyedien kialakított, változatos formák létrehozására is alkalmas megoldás, egy optimális áron.

A feszített fólia-álmennyezet előnyei

 • Könnyen felszerelhető felfordulás nélkül
 • A kialakított felület teljesen egyenletes
 • Alkalmas hő és hangszigetelésre is
 • Változatos design alakítható ki, változatos formákkal, és rengeteg színben
 • Fémes, tükrös felületek is egyszerűen létrehozhatók, de van lakk, szatén, fényáteresztő és velúr hatású is
 • Nem érzékeny a vízre, beázásra
 • Világítások, lámpatestek is könnyen applikálhatók
 • Megvan a szokásos takaró, elfedő funkciója
 • Mindig tökéletesen sík és egyöntetű a felület
 • A födémszerkezettel nem érintkezik, tartószerkezetet nem igényel
 • Hihetetlenül könnyű (150-180g/m2)
 • Egyszerűen tisztítható nedves ronggyal, szivaccsal
 • Antisztatikus, nem tűzveszélyes, nem toxikus
 • Szükség esetén kár nélkül lebontható, és később visszaszerelhető

További hasznos információk a témában:

http://pruszynski.hu/termekek/13-talcas-racsos-almennyezetek/50-talcas-racsos-almennyezetek

http://pruszynski.hu/termekek/24-perforacio/61-perforacio

kapcsolódó cikkek:

Az álmennyezeti világítás és jelentősége

Tűzgátló álmennyezetek

Hangfogó, avagy az akusztikai álmennyezet