Az álmennyezeti világítás és jelentősége

Az álmennyezeti design többnyire egy komplex látvány és szerkezeti csomag valamennyi összetevőt beleértve, most mégis kiragadjuk a világítási rendszer kérdését, hiszen a jó lakberendezésnek is az egyik meghatározó sarokpontja.

Az álmennyezetek világáról annyi mindenesetre kiderült, hogy az alapvető szerkezeti szerepén túl több hasznos funkciót is nyújtó épület‑egység. Most mégis fontosnak tűnik, hogy ízekre szedve külön‑külön is foglalkozzunk ezekkel a kedvező adottságokkal, még akkor is, ha általában ezek a tényezők szorosan összefüggnek.

Fénycsatorna

A hagyományos középtájon lógó csillár, és néhány kóbor falikar már nem elégíti ki a ma korszerű, akár energiatakarékos technológiákra fogékony emberének az elvárásait, esztétikai igényeit. A lakberendezők, és a magazinok is azt duruzsolják, hogy fontos a változatosan, napszaknak, tevékenységnek megfelelően működtetett hangulat, vagy célvilágítás rendszer. Természetesen a legtöbb helyen maradhatnak a középen fityegő világítótestek, vagy azok korszerű vonalvezetésű és üzemeltetésű energiatakarékos utódai.
Mivel a fedett helyiségek legkedvezőbb világítás megoldása a leginkább felülről, esetleg oldalról jövő fény, mint a fali világítótestek, adja magát, hogy az álmennyezet legyen befogadója mindenféle változatos világítási rendszereknek. Az álmennyezeti világítás szorosan kapcsolódik a design megjelenéshez is.

A világítás kiterjesztett lehetőségei

A kiterjesztett lehetőség azt jelenti, hogy a hagyományos kampókra akasztott lámpatesteket kiegészítve, vagy azokat teljesen kiváltva, az egész álmennyezet kiterjedésében és szerkezetében alkalmas nagyon sokféle kiegészítő, kísérő, valamit hangulati fényforrás elhelyezésére.
Belső terek kialakításakor a praktikum mellett legalább olyan fontos, hogy az egyedi, csak a lakásunkra jellemző megjelenés tükrözze az egyéniségünket is.

Központi és súrló fények

A színek, a formák és a felületi strukturáltság, valamint ezek kombinálása olyan élettér kialakítására ad lehetőséget, amely pozitívan befolyásolhatja közérzetünket, hangulatunkat.
A belső terek általános világítása hagyományosan kapcsolódik a mennyezeti födémekhez, így közvetve az álmennyezetekhez is. Ehhez járul még a csökkent hőkibocsájtású világító-testek (neoncső, kompakt égő, halogén, LED) gyors fejlődése, és napi használata is. Az ilyen világítótestek nagyon jól szerelhetők az álmennyezeti dobozokba, keretekbe, és a mielőbbi cseréjük miatt sem kell aggódni.

LED-ek és halogének az álmennyezetbe szerelve

Az álmennyezeti dobozok, keretek, kazetták kialakított rejtett hornyaiba remekül betervezhetők a korszerű lámpatestek, melyek így közvetlenül nem láthatóak a helyiségből, ezzel indirekt lesz a megvilágítás, az‑az a felületek reflexiója közvetíti számunkra az így már csökkentett erejű, szemet nem kápráztató világítást. A hangulatvilágítások beépítésére alkalmas álmennyezeti szerkezetek gipszkartonból könnyedén elkészíthetők.

Súrlófények az álmennyezet mögött

Amire érdemes figyelni

A felületi megvilágítások súrló fényeinél a felületi egyenetlenségek fokozottan látszanak, minden kis hibát megmutatnak. Ezért itt kiemelten fontos a falak és mennyezetek legmagasabb minőségű glettelése, precíz kidolgozása. Egy ilyen munkára feltétlenül érdemes rutinos kivitelezővel dolgoztatni, aki ráadásul jártas a villanyszerelésben is, hiszen a munkafolyamatokat szinkronizálni kell a gipszkartonozás, és a vezetékezés, valamint a működtető elektronikák, trafók az álmennyezet fölé történő rejtett elhelyezése miatt. A mesterek többnyire erre a célra később jól eltüntethető szerelőablakokat hagynak.

Dekor és központi világítás álmennyezetbe szerelve

Az álmennyezeti világítás főbb típusai

  • Szerelt, vagy süllyesztett armatúrák, főként nyilvános helyeken, irodákban (szögletes, hosszúkás neoncsöves, LED‑csöves).
  • Szerelt, vagy süllyesztett kör és szögletes foglalatok (gyűrűs, spirál kompakt égők).
  • Direkt és rejtett LED megoldások. Rejtett világításnál előtérbe kerültek a karbantartást nem igénylő, könnyen telepíthető LED szalagok. Lehetnek színesek, színváltósak stb.
  • Elszórt csillagos ég hatást létrehozó csoportos LED világítások, melyeket az álmennyezet anyagán fúrt kis lyukakba tűzdelnek aprólékos munkával (Optikai üvegszál világítás).
  • Hagyományos égők módjára telepíthető foglalatos halogén, vagy LED égők, billenthető spotok.
  • Indirekt világítás (a felületek tükrözésének kihasználása).
  • Fénycsatorna (lehetséges helyeken).

 LED-ek és halogén izzók álmennyezetbe szerelve

Rendhagyó energiatakarékos megoldás a fénycsatorna

Nem feltétlenül kapcsolódik az álmennyezetekhez ez az „ingyen” világító rendszer, de a szerelési lehetőségeinek kedvező lehet az álmennyezet és a födém közötti elegendő tér a csövek vezetésére.
A fénycsatornák minden olyan, a ház vagy lakás belsejében fekvő ablaktalan vagy nagyon sötét helyiségekbe elviszik a természetes fényt, melyek a tetővel közvetlenül nem határosak, még tetőteres és egyszintes ház esetén is. A belsejükben magasfényű csövek, szinte csökkenés nélkül vezetik a lakóterekbe a külső fényt.

Csillagos égbolt álmennyezet

Napfényessé tehetjük az eddig villanyfénnyel megvilágított folyosót, fürdőszobát, gardróbot, előszobát vagy lépcsőházat. Az álmennyezetek különösen alkalmasak a mennyezeti végegységek, diffúzorok – amik a fényt szétszórják – elhelyezésére.

További hasznos információk a témában:

http://pruszynski.hu/termekek/8-alapanyagok/123-alucink

http://pruszynski.hu/termekek/8-alapanyagok/2-polieszter

http://pruszynski.hu/termekek/8-alapanyagok/1-horgany

Kapcsolódó cikkek:

Hangfogó, avagy az akusztikai álmennyezet

Tűzgátló álmennyezetek

Napfény ablak nélkül

Több fény ablak nélkül is