Tűzgátló álmennyezetek

Se vége, se hossza az álmennyezetek különféle szerkezeti alkalmazásainak és áldásos tulajdonságainak. Most az egyik legkérlelhetetlenebb jelenség, a többnyire váratlanul és kéretlenül fellobbanó, romboló tűz ellen vesszük fel a harcot, mégpedig passzív, beépített módon.

Élet és értékmentő hőpajzsok

Tűzvédelmi célokra kiválóan megfelelnek az amúgy is multifunkciós álmennyezeti konstrukciók, melyek anyagának speciális összetétele képes bizonyos ideig ellenállni a tűz továbbterjedésének.

Feltétlenül meg kell akadályozni a tűz és a mérgező füst keletkezését és terjedését, hisz az épületekben tartózkodó személyek életének és egészségének védelme a legfontosabb.
Emiatt a különféle épületeket a tűzzel szembeni ellenállásuk és viselkedésük alapján különböző tűzvédelmi osztályokba kell sorolni. Időlegesen megfelelő biztonságot kell nyújtani a mentő és tűzoltó alakulatoknak is, hogy az épületben tartózkodó személyeket és az értékes berendezéseket, tárgyak biztonságba helyezhessék.

A tűz elleni védelem az álmennyezeteknél is fontos

Többnyire a felhasznált építőanyagok minőségétől függ, hogy a tűz akadálytalanul továbbterjed, vagy csak a tűzfészekre korlátozódik. A középületekben a beépíthető szerkezeti anyagok tulajdonságait az adott ország tűzvédelmi előírásai szabályozzák, így egyes belső tereknek, és a menekülési utaknak bizonyos időtartamig épnek és füstmentesnek kell maradniuk. Ezeknél nem lehet éghető építőanyagokat, sem ilyen berendezési tárgyakat használni. A magánlakások esetében is célszerű ilyeneket alkalmazni. A tervezés és kivitelezés során a tűzvédelmi előírások következetes betartása és alkalmazása emberéleteket menthet, egyben minimalizálhatja az épületben és a berendezésekben keletkező károkat.

A tűzvédő álmennyezetek két alapvető kategóriája

  • Tűzvédelem födémszerkezettel együtt
  • Önállóan tűzvédő álmennyezet

I.

Az első esetben, a födémszerkezet az álmennyezettel együtt komplex tűzvédelmi rendszert alkot. Legtöbb gond a tervezés során az álmennyezeti tér csekély magasságából adódhat.

  • Fontos lehet a sínrendszer típusa, a szabad függesztési magassága, a függesztők fajtájára, anyagminősége és azok távolsága és például a beépített lámpatestek megfelelő tűzvédelmi letakarása.
  • Az előírt paraméterek egyikén sem szabad változtatni, mert az a minősítés megszűnését eredményezheti.
  • A kivitelezés során a szabad függesztési magasság be nem tartása és a letakaró dobozok hiánya lehet a legnagyobb probléma.

II.

A második esetre, vagyis az önállóan tűzvédő álmennyezetekre Magyarországon kevés példa akad. Ezt a kategóriát tűzvédelmi dobozolással oldják meg, mivel főleg vezetékek tűzvédelmében van EI követelményérték. Érdemes kitekinteni a németországi szabályozásra, ahol a rendelet kimondja, ha az álmennyezet feletti térben 7 KW/m2-nél nagyobb tűzterhelésű elektromos vezetékek futnak, akkor a menekülési útvonalakon EI30-as önállóan tűzvédő álmennyezetet kell építeni. Ez azért fontos, mert a leggyakoribb irodatűz az elektromos zárlatokból keletkezik, és ráadásul a legnagyobb terhelésű vezetékek mindig a menekülési utakat jelentő folyosói álmennyezetek felett futnak. Ezt egyelőre a magyar rendelet nem írja elő, de a gyártói előírásokat szigorúan be kell tartani a tervezés és az építés során.

Tűzgátló összetevők

A gipszkartonlapok, a falváz és álmennyezeti váz horganyzott acél profilok, a válaszfalrendszer szigetelőanyaga, az álmennyezet függesztőrendszer anyaga, valamint
a rendszerek kiegészítő gipszalapú anyagai és a hézagerősítők, az alkalmazott rögzítőelemek és tartozékok mérete a felhasználási célnak, mechanikai és fizikai, hőálló tulajdonságok szempontjából meg kell, hogy feleljenek.

Tűzgátló álmennyezet közösségi térben

Az építőanyagokat a tűzzel szembeni viselkedésük szerint minősítik és osztályozzák.
Az anyagokkal, szerkezeti felületekkel szemben – mint az álmennyezetek is – támasztanak követelményeket, hőhatással, vagy lángok közvetlen érintkezésével szembeni viselkedésük alapján.

  • Hőszigetelésként csak „nem éghető” anyagú üveg és kőzetgyapot alkalmazható, mely magyar szabályozással (ÉAB, MSZ, MSZEN, MF) rendelkezik.
  • A hőszigetelő anyag vastagsága min. 50 mm kell, hogy legyen.
  • A hőszigetelő anyag testsűrűsége a 0,2 és 0,5 óra tűzállósági követelmény esetén legalább 16 kg/m3 0,5-1,5 óra tűzállósági követelmény esetén ÉME A–358/2001 szerinti üveggyapot vagy legalább 40 kg/m3 ásványgyapot kell, hogy legyen.

Az „éghető” vagy „nem éghető” építőanyagok osztályozása lehetetlen pusztán az anyagösszetevők alapján. A tűzterheléssel szembeni viselkedés függ a felülettől, kialakítástól, kötőanyagoktól, gyártási technológiáktól is. Eltérő anyagösszetételek teljesen más, kedvezőtlenebb képet adhatnak az anyagok tűzzel szembeni viselkedéséről.
Az álmennyezetnek, valamint a födémnek a tűz és a hő áttörését a lehető legtovább kell megakadályoznia. Ezt az időtartamot nevezik tűzállósági határértéknek, pl. >30 perc (több mint 30 perc)
Ezt a tűzállósági határértékét a vizsgálati kitételek figyelembevételével különféle tűzvédelmi osztályokkal, besorolásokkal fejezik ki.

Tűzgátló álmennyezet szerelése

További hasznos információk a témában:

http://pruszynski.hu/termekek/21-homlokzati-es-almennyezeti-savos-panelek/57-homlokzati-es-almennyezeti-savos-panelek

http://pruszynski.hu/termekek/22-talcas-homlokzati-kazetta/58-talcas-homlokzati-kazetta

http://pruszynski.hu/termekek/25-szendvicspanel/62-szendvicspanel

kapcsolódó cikkek:

Kazettás és rácsos álmennyezet

Homlokzat és álmennyezet esztétikusan

Hangfogó, avagy az akusztikai álmennyezet