Hangfogó, avagy az akusztikai álmennyezet

Az álmennyezetek felépítésüket és szerkezeti elemeik sokrétűségét tekintve egyszerre többféle igény kielégítésére is alkalmasak. A lehetőségek közül tekintsük át, melyek valósíthatók meg a helyiségek hangszigetelése és akusztikai adottságainak optimalizálása terén.

A kívülről, vagy másik helyiségből felülről - alulról beszűrődő zavaró zajhatások kiszűrése mellet, fontos lehet a megfelelő belső akusztika kialakítása és a jó beszédérthetőség elérése. Az erre szolgáló speciális álmennyezetek beépítéséhez alkalmazott anyagok és szerkezetek alapvetően befolyásolják a térakusztikát is, ezért érdemes az ilyen termékek akusztikai paramétereivel tisztában lenni. A jó akusztikai álmennyezet együtt kínálja a hanggátlási és hangelnyelési képességeket.

Akusztikai álmennyezet egy kamarateremben

Nem csak a lyuggatott felületek jók akusztikai feladatokra

A mai építészetből általában hiányoznak a tér akusztikáját pozitívan befolyásoló felületek, ezen segít az akusztikai álmennyezet. Az akusztikai optimalizálásnál elterjedtek a különféle méretben perforált, többféle anyagú építő panelek, de van más hatékony megoldás is.

Akusztikai álmennyezet egy irodában

Akusztikai álmennyezeti sziget

Az álmennyezeti sziget az akusztikai célok kreatív és elegáns megoldása. Sokféle design és beépítési lehetőség adódik, ami a hangot a kívánt területre irányítja, elkerülve a nemkívánatos visszhang jelenséget. Az önhordó keretekben elhelyezett paneleket a megfelelő irányba fordíthatjuk, trimmelhetjük, miközben dekorativitásuk is érvényesül.
Kezdeti szakaszban, vagy felújítás során is gyorsan és esztétikusan beépíthető. Ideális a terek akusztikai tulajdonságainak javítására, vagy álmennyezet nélküli terekbe. Lehet ez egyszerűen bontható moduláris rendszer, amely alumínium sínekkel könnyen szerelhető. Ezek az esztétikus megjelenésű elemek csupán néhány ponton igényelnek függesztést.

 • Csökkenti az utózengési időt a térben
 • Csökkenti a zajszintet a terekben
 • Növeli a beszédérthetőséget

Előadóterem akusztikai álmennyezete

Akusztika mindenütt

A mai multimédiás világunkban gyakran találkozunk azzal az igénnyel, hogy akár munkahelyi, vagy privát tereink át meg át szőttek gerjesztett aktív zajokkal, hangokkal széles spektrumú hangélményekkel, melyeket szeretnénk kizárni, kordában tartani, netán irányítani, vagy éppenséggel az élvezhetőség kedvéért a magunk számára felerősíteni. A megfelelő akusztikai megoldás kiválasztásának első lépése a végfelhasználó szükségletek mennyiségi és minőségi meghatározása a szóba jöhető légtérben.

Az igény lehet:

 • Kívül tartás, külső zajok ellen
 • Belül tartás, hogy a dolgok ne hallatszanak ki a nyilvános térbe
 • Érthetőségre, tárgyalások beszélgetések esetére
 • Koncentrálásra, adott helyen való jó hallhatóság színházban, előadótermekben, hangstúdiókban
 • Bizalmas, szűk intim tér kialakítása, hogy mások ne hallják személyes kommunikációnkat

Akusztikai álmennyezet szerelése

A gyártók korszerű akusztikai álmennyezet termékei csökkentik a belső terek zajszintjét, kiegyensúlyozott állapotot teremtenek az eredményes hangelnyelés, valamint a szobák közötti áthallás megakadályozása között, hogy így optimalizálják a kívánt beszéd érthetőségi szintet akár a privát szférában. Ezek a termékek egyszerre több előnyös akusztikai igénynek is megfelelnek.

Akusztikai álmennyezet moziban

Aktív akusztika

Passzív akusztikai megoldások nem elegendők a végső felhasználó összes akusztikai igényének kielégítésére. Az aktív akusztika egy távoli beszélő hangját képes továbbítani egy bizonyos helyre. A felerősített beszéd a szomszédos szobák megzavarása nélkül kell, hogy hallható legyen. Az álmennyezetbe építhető hangsugárzó rendszerek az aktív akusztikai megoldások frekvencia-optimalizálással, ú. n. maszkolással képesek hatékonyan kiszűrni a kellemetlen háttérzajokat, a tökéletes szövegértés és hangélmény érdekében.

Közösségi tér akusztikai álmennyezete

Passzív akusztikai álmennyezet szerepe

Épületeken belül a hang kontrollálásához a következők szükségesek:

 • Visszaverődött hang adott térben való elnyelése
 • Továbbított hang csökkentése elszigetelése két helyiség között
 • Passzív mennyezeti rendszerek elnyelik, illetve blokkolják a benti hangot
 • Visszaverődés gátlása, csökkentése elválasztókkal ellátott terek esetén
 • Terjedés korlátozása különösen nyílt terek esetén
 • Zaj szintek kontrollálása, minden tér esetén fontos lehet

Akusztikai álmennyezet konferencia teremben

Hangelnyelés és léghanggátlás

Az álmennyezetek akusztikai tulajdonságát a hangelnyelés és a léghanggátlás határozza meg. A hangelnyelés optimalizálás a léghanggátlás pedig maximalizálás függvénye. Az hangelnyelő felület a térben terjedő hanghullámok visszaverődésére, visszhang képződésére vagy éppen elnyelődésére is hatással van.

Akusztikai álmennyezet egy közösségi térben

Hangelnyelési tulajdonságú anyagokkal a hang:

 • Előadótermekben, színházakban stb. a kívánt helyre koncentrálható, vagy
 • Közösségi terekben, társalgókban, nyitott irodákban megakadályozható annak nemkívánatos terjedése.

Akusztikai álmennyezet stúdióban

Léghanggátlás két tér közt vizsgálva, mint a válaszfalaknál is:

 • Az egyik térből a másikba átjutó hangok csökkentését szolgálja

Akusztikai álmennyezet lakásban

További hasznos információk a témában:

http://pruszynski.hu/termekek/21-homlokzati-es-almennyezeti-savos-panelek/57-homlokzati-es-almennyezeti-savos-panelek

http://pruszynski.hu/termekek/16-gipszkarton-profil/51-gipszkarton-profilok

Hasznos tartalmak:

akusztikai tényezők

multimédiás eszközök

közösségi terek

privát terek